Zo kies je de juiste afmeting en opstelling van de bank - 6 tips
#Tips

Zo kies je de juiste afmeting en opstelling van de bank - 6 tips

Publicatiedatum 17 mei 2021
Bewerkt op 13 augustus 2021

Het uitkiezen van de juiste bank kan een behoorlijk lastige klus zijn. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. Waar komt de bank te staan? En welk formaat is dan het meest geschikt? Ga je voor een grote hoekbank of wil je liever een kleiner model? Om je een eindje op weg te helpen, geven we je in deze blog 6 tips die je kunt gebruiken bij het bepalen van de juiste afmeting en opstelling van de bank.

Tip 1: Plak de afmeting van de bank op de vloer af
Is de ruimte waar jouw bank komt te staan nog helemaal leeg? En heb je al een bank op het oog, maar weet je niet zeker of deze in jouw woonkamer past? Dan kun je de afmeting van de bank op de vloer afplakken met tape. Zo kun je precies zien hoeveel ruimte het bankstel in beslag gaat nemen. Wellicht is er naast de bank ook nog ruimte voor een fauteuil of poef.

Tip 2: Maak een plattegrond
Een andere manier om het juiste formaat van de bank te kiezen, is door een plattegrond van jouw woonkamer te maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn twee (raster)bladen, een potlood, een liniaal, een schaar en een meetlint. Hieronder vind je stapsgewijs hoe je dit doet:

1. Meet de muren van jouw woonkamer op en teken deze over op het rasterblad. Gebruik daarbij een schaal van 1:50. Is jouw muur bijvoorbeeld 510 cm breed? Teken dan een lijn van 510 / 50 = 10,2 cm. Eventueel kun je ook een schaal van 1:20 gebruiken voor meer details.

2. Houd rekening met deuren, ramen, radiatoren en andere obstakels in de woonkamer. Teken deze ook op de plattegrond.

3. Teken op het andere rasterblad de meubels die in de woonkamer staan in dezelfde verhouding (1:50). Knip deze uit en leg ze op de plattegrond.

4. Teken ook het bankstel in verschillende afmetingen en opstellingen en knip deze allemaal uit. Zo kun je bekijken welk formaat bankstel het beste past in jouw woonkamer.

5. Daarnaast kun je ook de andere meubels verschuiven om te zien hoe je de ruimte het meest efficiënt kunt inrichten.

Tip 3: Houd rekening met de doorgang naar de woonkamer
Wat vaak vergeten wordt bij de aanschaf van een nieuwe bank, is de ruimte die je hebt in de doorgang naar de woonkamer. Het bankstel moet immers wel in de woonkamer terecht kunnen komen. Houd hier dus rekening mee, vooral wanneer je een groter model kiest dat uit één deel bestaat. In veel gevallen levert dit geen probleem op en past de bank eenvoudig door de deur of eventueel door een buitenraam. Maar heb je bijvoorbeeld een krappe gang waarbij een draai gemaakt moet worden? Of moet de bank naar een bovenverdieping getild worden over een smalle trap? Let dan extra goed op. Het beste is dan om voor een kleiner bankstel te kiezen of voor een grote bank die uit meerdere losse elementen bestaat.

Tip 4: Denk aan de zithoogte en -diepte
De zithoogte en -diepte van een bankstel zijn van invloed op het zitcomfort van de bank. De ideale zithoogte en -diepte is per persoon verschillend. Lange mensen zullen een hoog en diep zitgedeelte comfortabel vinden. Kleinere mensen zijn meer gebaat bij een laag en minder diep zitgedeelte om een goede zithouding aan te nemen. Het is daarom belangrijk om van te voren de bank te testen voordat je deze aanschaft. In onze woonwinkels staan de diverse modellen daarom voor je opgesteld, zodat je eerst lekker kunt komen proefzitten.

Tip 5: Denk na over jouw huidige én toekomstige gezinssamenstelling
Bedenk met hoeveel personen je de bank gaat gebruiken. Houd daarbij rekening met de huidige samenstelling van het gezin, maar denk ook na over de toekomst. Een bank is namelijk een aankoop waar je lange tijd plezier van wilt hebben. Misschien zijn er plannen voor een gezinsuitbreiding? Ook dan wil je een bankstel hebben dat genoeg plaats biedt voor iedereen.

Tip 6: Neem de tv of openhaard als uitgangspunt voor de plaats van de bank
Kijk je vaak tv vanaf de bank? Bepaal de plaats van het bankstel dan aan de hand van de zichtlijnen naar de televisie. De tv heeft namelijk vaak een vaste plek in de woonkamer die niet eenvoudig veranderd kan worden. Als je eenmaal weet waar je het beste zicht hebt op de tv, kun je de afmeting en opstelling van de bank bepalen. Daarnaast kun je ook de openhaard als uitgangspunt nemen om de positie van de bank te bepalen.

Welk formaat kies jij?

Nu je weet welke afmeting het beste binnen jouw interieur past, is het tijd om een geschikt model uit te kiezen. Bij Happy@Home vind je bankstellen in verschillende breedtes. De standaard formaten zijn 1,5-zits-, 2-zits-, 2.5-zits-, 3-zits- en 3.5-zits-banken. Er bestaan geen universele breedtes voor ieder type bank. De totale breedte van de bank is namelijk ook afhankelijk van de breedte van de armleuningen. Dit kan dus per bank verschillen. In de tabel hieronder vind je de benaderde breedtes van ieder formaat bank.

Afmetingen rechte bankstellen

Type bank

Breedte in cm

1,5-zitsbank (loveseat)

110 – 160

2-zitsbank

160 – 200

2,5-zitsbank

200 – 220

3-zitsbank

220 – 240  

3,5-zitsbank

240 – 270



Kijk op de productpagina’s voor de specifieke afmetingen van ieder model.

Of ga je voor een hoekbank?

Als jouw ruimte het toelaat, kun je ook kiezen voor een hoekbank. Een hoekbank biedt extra zitplaatsen en je kunt er heerlijk languit op loungen. Om een juiste keuze te maken is het belangrijk om te bekijken welke hoek voor jou geschikt is. De hoek van de bank wordt bepaald vanuit de positie waarbij je met je gezicht richting de bank staat. Bevindt de hoek zich bijvoorbeeld aan de linkerkant, dan spreken we van een linkerhoekbank of hoekbank links.

Diverse opstellingen mogelijk bij Happy@Home

De hoekbanken van Happy@Home zijn modulair. Dit betekent dat daarmee iedere gewenste opstelling gemaakt kan worden. Zo kun je onder andere altijd kiezen uit een hoekbank met een linker- of rechterhoek.

Daarnaast heb je ook de keuze uit een ottomane of longchair. Met beide elementen kun je een liggedeelte creëren in jouw hoekbank. Het verschil is dat een ottomane aan beide zijden een rugleuning heeft. Deze biedt dus extra zitplaatsen. Bij een bank met longchair ontbreekt de rugleuning aan de zijkant. Deze is dus alleen geschikt om languit op te liggen.

Enkele collecties bevatten ook elementen zonder armleuningen. Deze kunnen in het midden van de bank geplaatst worden. Zo kun je de bank zo groot maken als je zelf wilt en kun je bijvoorbeeld ook een ruime U-bank creëren.

Op iedere productpagina is te zien welke elementen binnen de desbetreffende collectie beschikbaar zijn. Zo kun je de opstelling maken die het beste binnen jouw woonkamer past.

Mogelijke opstellingen:

• Standaard hoekbank (hoek links of rechts)
• Hoekbank met longchair (links of rechts)
• Hoekbank met ottomane (links of rechts)
• U-bank

Veelgestelde vragen

Wat is handig om te doen voordat je een bank koopt?

Voordat je een bank koopt is het handig om een aantal stappen te doorlopen. Allereerst is het slim om de gewenste afmetingen van de bank op de vloer af te plakken. Zo is het mogelijk om in 1 oogopslag te zien hoeveel ruimte de bank in zal nemen. Verder is het handig om van tevoren te kijken of de bank door de deur past. Het namelijk wel heel jammer zijn als je droombank voor de deur staat maar hij niet naar binnen kan. In de meeste gevallen komt een bank in meerdere delen maar het komt wel eens voor dat een bank in één geheel wordt geleverd. Check dit dus goed van tevoren. Een ander belangrijk punt is na te denken over jouw huidige én toekomstige gezinssamenstelling. Je wil natuurlijk wel met het hele gezin op de bank kunnen zitten. Verder is een bank in de meeste gevallen een dure uitgave en dus een aankoop voor langere tijd.

Hoe bepaal je de goede zithoogte van een bank?

De goede zithoogte van de bank hangt sterk af van de persoon dat op de bank zit. Een lang persoon zal een hoog zitgedeelte comfortabel vinden zitten. Terwijl dit voor een klein persoon vaak meer gebaat is bij een laag zitgedeelte. Het is daarom belangrijk om zelf te testen welke hoogte je het lekkerste vindt zitten. Dit kan je testen in een van onze woonwinkels waar diverse modellen voor je opgesteld. Kom dus gezellig proefzitten in een van onze woonwinkels.

Hoe bepaal ik de goede zitdiepte van een bank?

De goede zitdiepte van een bank is verschillend per persoon. Een lang iemand zal waarschijnlijk een diepe zitdiepte fijn vinden zitten. Terwijl een klein persoon een wat hogere zitdiepte comfortabeler vindt zitten. Het is daarom belangrijk om op de banken die je in gedachte hebt even een proefzitje te doen. Dit kun je doen in één van onze woonwinkels, hier staan diverse bankstellen speciaal voor je opgesteld. Zo weet je zeker dat de zitdiepte van de bank precies afgesteld is op jouw wensen en behoeften.

Hoe bepaal ik waar mijn bank moet staan?

Bedenk van tevoren wat je voornamelijk doet op de bank en neem dat als uitgangspunt. Kijk je bijvoorbeeld vaak tv? Plaats dan de bank in de zichtlijn van de televisie. De tv heeft namelijk in de meeste gevallen een vaste plek in de woonkamer die niet veranderd kan worden. Een ander uitgangspunt is de openhaard. Vind je het heerlijk om lekker dicht bij de warmte te zitten? Dan is het een goed idee om de bank voor de openhaard te zetten. Wanneer je eenmaal weet waar je het beste zicht hebt op de tv of waar je lekker voor de openhaard kan zitten is het mogelijk om de afmetingen van de bank te gaan bepalen.

Schrijf je nu in!

Meld je aan voor de Happy@Home nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in wonen? Schrijf je dan nu in en ontvang regelmatig ons laatste nieuws in je mailbox.

Ook interessant...